Dodo Niţă : Astăzi e ziua unuia dintre cei mai creativi autori BD ai generației 80: Viorel Pîrligras aniversează 64 de ani! La mulți ani!

Dodo Niţă

In albumul BDC 40 gasiti unele dintre cele mai frumoase lucrari ale sale. Adevarate mostre de literatura grafica.In albumul BDC 40 gasiti unele dintre cele mai frumoase lucrari ale sale. Adevarate mostre de literatura grafica.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 22 decembrie 2022, începând cu ora 17.00,  lansarea volumului de benzi desenate „BDC 40”, un album aniversar.

Apărut sub egida Editurii Revers, volumul „BDC 40” poartă semnătura autorilor: Cristian Ciomu, Mircea Liviu Goga, Valentin Iordache, Marian Mirescu, Viorel Pîrligras şi Dragan Predić.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 17.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu” și va fi moderat de Petrișor Militaru. La lansare vor participa, dintre autori: Cristian Ciomu, Mircea Liviu Goga, Marian Mirescu, Viorel Pîrligras.

Banda Desenată Craioveană este o grupare de autori BD apărută în 1982, cu o bogată activitate expozițională și editorială.

Valentin Iordache este autorul a peste 100 de povești în benzi desenate, a seriei „Le Mitocain Roumain”, publicată în gazeta „Academia Cațavencu”,  precum și al volumului „„Epistaxis la hamsii”, care a obținut în anul 2006 trofeul anual al celui mai bun album BD românesc.

Viorel Pîrligras este iniţiator al BD-rock-ului în România, autor al primei benzi desenate tridimensionale şi mai ales recordman al seriei de stripuri „Oscar”, care a depăşit cifra de 5.000 de gaguri cotidiene în presă, timp de 18 ani. A câştigat, în 2002, Marele Premiu la concursul „Micul Prinţ”, organizat de Editura Alfa, care i-a editat apoi culegerea „Caragiale (în benzi desenate)”. Are publicate benzi desenate în Italia, Belgia, Franţa, Brazilia, Norvegia. Deţinător al Premiului pentru întreaga carieră, la Bucureşti ComicFest 2022.

Marian Mirescu, cunoscut mai ales pentru transpunerea personajului Bulă în benzi desenate, a obţinut, ca scenarist, Marele Premiu în 2010 la concursul Salonului BD International Comics Festival, de la Belgrad. Este editorul celui mai longeviv fanzin din România – „AH, BD!” – care a împlinit 26 ani în 2022.

Cristian Ciomu şi-a împărţit pasiunea pentru benzi desenate cu muzica (a cântat jazz rock progresiv cu „Basorelief” şi „Opus 1,61”, a compus muzica mai multor spectacole de teatru la Craiova, Iaşi, Suceava, Sibiu, Piteşti, Bucureşti si Quebec-Montreal Canada a susţinut partiturile muzicale la celebrele „Răscruciuri” organizate de asociaţia sa – Podul lui Apolodor) şi cu arhitectura, profesiunea sa. In 2020 a editat primul sau album „Povestiri desenate istorice şi comice” cere reuneşte benzile desenate publicate în revista BDC.

Mircea Liviu Goga, profesionist în media craioveană, este un artist complet – prozator şi poet, cu multe apariţii editoriale la activ şi deţinător al prestigiosului Premiu Ion Hobana pentru romanul SF „Insula pescăruşilor” în 2012. Are o intensă activitate plastică, fiind autorul mai multor personale de pictură, dar a performat şi ca autor de benzi desenate.

Dragan Predić, din Kladovo, un bun cunoscător al fenomenului BD românesc şi internaţional, a asigurat legătura strânsă a grupului cu organismele BD sârbeşti, participarea la festivalurile de gen de la Leskovac şi Belgrad, dar s-a constituit şi ca un bun translator al benzilor desenate româneşti în limba sârbă. E cel care a făcut posibilă apariţia operelor multor autori sârbi importanţi în revista grupului BDC.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

.

Lasă un răspuns

Popular

spot_img

More from author

Maestrul Dmitry Vishnevsky

Maestrul Dmitry Vishnevsky

Constantin Pavel : Hai la o întâlnire explozivă cu patru scriitori de SF, la 1UP Gamers Pub!

Ce faci duminică după-amiază? Hai la o întâlnire explozivă cu patru scriitori de SF, la 1UP Gamers Pub! Lansări de cărți, antologii, reviste SF...

Constantin Pavel : Citește romanul ”Orfeu” și continuarea acestuia, ”Iluzia” – și lasă-te încântat de scriitura și ideile Dianei Alzner!

Scriitoarea s-a depășit pe sine încă o dată, reușind să creeze o lume ficţională aflată la marginea realităţii, în care cititorul plonjează hămesit, încă...

Paznicii de noapte – de Valentin Flandorfer, Munchen

Traiam bine mersi pana nu demult. Lucian Merișca si Cristian Hriscu au reușit în romanul lor („Cablat” – editura „Eagle”, 2023) să mă deranjeze...