Lucian Dragoş Bogdan : Dan SIMMONS – „The Rise of Endymion” (Hyperion Cantos, #4) 5 stele. Un final excelent pentru o serie superbă

Biserica Romano Catolică a creat entitatea administrativă Pax, cu scopul de a implementa teocrația. În secret, ea colaborează cu TechnoCore-ul, care-i furnizează cruciforme menite readucerii la viață a practicanților și oferirii darului nemuririi. Dar TechnoCore-ul se teme că Aenea, fiica unui om și a unei inteligențe artificiale și protejată de Endymion și de entitatea Shrike, va pune capăt controlului pe care-l are asupra societăți.

Chiar dacă primele două cărți din serie formează un tot unitar și oferă un final poveștii apariției lui Shrike, abia după acest al patrulea volum se încheie totul. Pentru că aventura din „Hyperion” și „Căderea lui Hyperion” reprezintă doar un aspect al unui tablou mult mai complex. Iar întrebările își găsesc răspunsurile complete abia acum.

Spre deosebire de alte serii care pornesc de la o idee și apoi o exploatează mai departe, încercând să obțină cât mai mult de la universul creat, „Hyperion Cantos” reușește să-și păstreze prospețimea prin faptul că mărește miza, trecând de la un cadru superb la o imagine de ansamblu grandioasă.

Nu știu ce m-a fascinat mai mult. Unde a dus problematica religioasă, în contextul unui arsenal SF de excepție, ce a permis discuții filozofice la un cu totul alt nivel? Conceptele științifice pe marginea cărora a speculat autorul, care nu s-a sfiit să se joace cu aproape orice, inclusiv cu paradoxurile temporale? Poveștile personajelor, dramele lor, scopurile ascunse în alte scopuri? Cu o mică paranteză la acest aspect: din acest punct de vedere, prima carte a seriei a fost fabuloasă, iar în contextul acestei ultime cărți, rolul volumului al treilea (cel mai slab din serie) de a asigura tranziția devine mai ușor de digerat.

În materie de serii SF, mi se pare cea mai bună per total. Singurul volum ușor mai slab e al treilea, dar nu semnificativ (și îi găsesc circumstanțe atenuante). Seria asta e – scuzat fie-mi jocul de cuvinte – din altă galaxie.

Lucian Dragoş Bogdan

Lasă un răspuns

Popular

spot_img

More from author

Mircea Carbunaru 17 ianuarie 1993 – a luat fiinta Cenaclul de Artele Vizuale si Literatura de Anticipatie „SFera” Braila.

Dupa ce a fost infiintat legal, ca ONG, Cenaclul SFera a devenit in cativa ani un punct de referinta in fandomul science-fiction romanesc si...

Constantin Pavel | SEMNAL EDITORIAL : ANTOLOGIA CSF vol. 7

🚀 Săptămâna viitoare vă veți putea bucura de ANTOLOGIA CSF vol. 7, în care nu mai puțin de 31 de autori români de SF...

Claudiu Tănăselia : NASA a anunțat că amână pentru 2026 luarea unei decizii cu privire la arhitectura viitoarei misiuni Mars Sample Return

📰 NASA nu știe când și nici cum va aduce pe Pământ mostrele de sol marțian prelevate deja de roverul Perseverance (care, aflat pe...

Descoperă mai multe la RevistaQUASAR.ro | Povestiri Științifico-Fantastice |

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura