O planetă hycean este un tip ipotetic de planetă locuibilă, descrisă ca o planetă fierbinte, acoperită cu apă, cu o atmosferă de hidrogen, care ar putea purta viață.

O planetă hycean (portmanteau de hidrogen și ocean) este un tip ipotetic de planetă locuibilă, descrisă ca o planetă fierbinte, acoperită de apă, cu o atmosferă de hidrogen, care ar putea purta viață. Potrivit cercetătorilor, datele de densitate implică faptul că atât Super-Pământurile stâncoase, cât și Sub-Neptunele (cum ar fi K2-18b și TOI-1231 b) se pot potrivi cu acest tip și, prin urmare, este de așteptat ca acestea să fie exoplanete comune.

Planetele Hycean ar putea fi „considerabil mai mari decât ceea ce se credea anterior a fi planetele locuibile, cu razele atingând 2,6 R⊕ (2,3 R⊕) și mase de 10 M⊕ (5 M⊕)”.[2] Mai mult decât atât, zona locuibilă a unor astfel de planete ar putea fi considerabil mai mare decât cea a planetelor asemănătoare Pământului.Temperatura de echilibru planetar poate atinge 500 K (227 °C; 440 °F) la sfârșitul piticii M.[2] În plus, ar putea exista planete „Dark Hycean” blocate la maree (habitabile numai pe partea de noapte permanentă) sau planete „Cold Hycean” (cu iradiere neglijabilă).

Lumile Hycean ar putea fi investigate în curând pentru biosemnături de către telescoape terestre și telescoape spațiale precum telescopul spațial James Webb, care a fost lansat la sfârșitul anului 2021.

wikipedia.org/wiki/Hycean_planet

 

Lasă un răspuns