Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy : Avatar 2. Atelier de scriere creatoare pe scenariu de film

Ruxandra CESEREANU

Din octombrie 2022 pînă în ianuarie 2023 am coordonat un Atelier de scriere creatoare pe scenariu de film, în cadrul Phantasma – Centrul de cercetare a imaginarului. La atelier au participat opt studenți din anii II și III, nivel licență, ai Departamentului de Literatură comparată de la Literele clujene: Elisabeth Baciu, Oana-Daniela Bezuhanici, Lorena Brad, Luca Mătăsaru, Daniela Nuțiu-Kolozsi, Csilla-Noémi Sütö, Monica Elena Sfîrlea, Alisa Tite.

Atelierul a avut ca temă scrierea scenariului (în engleză ori română, la alegere) pentru filmul Avatar 2, înainte ca filmul propriu-zis, oficial, Avatar – The Way of Water, regizat de James Cameron, să fie lansat în cinematografe.

Atelierul s-a desfășurat printr-o serie de întîlniri de grup mixte (fizic și online), intercalate cu muncă individuală. Un prim pas l-a constituit vizionarea tetralogiei Matrix și citirea scenariului Matrix: The Renaissance, scris de Corin Braga în 2008, ca o continuare la trilogia filmelor Matrix. Scenariul scris de Corin Braga a fost postat, vreme de un deceniu (2008-2018), pe o pagină electronică personală (actualmente sistată). Discuția cu Corin Braga, ca autor al unui scenariu, a fost ilustrativă, întrucît i-a învățat, tehnic vorbind, pe studenții participanți cum se redactează un scenariu de film.

Al doilea pas l-a constituit vizionarea filmului Avatar (1) și concentrarea pe o idee de la care să pornească noul scenariu-sequel. Discuțiile pe care le-am purtat cu fiecare student în parte au fost private, în așa fel încît ideea centrală a fiecărui scenariu să nu fie cunoscută de ceilalți participanți, pînă la finalizarea, în principiu, a tuturor scenariilor.

Online, am avut dialoguri cu fiecare student în parte, pentru a evalua posibilitatea de a scrie în mod real un scenariu-sequel la Avatar. În acest scop, fiecare participant a trebuit să redacteze un sinopsis al scenariului, pe care l-am discutat împreună. Au urmat varii întîlniri pe Zoom – pe măsură ce scenariul era scris –, în care fiecare participant și-a prezentat dificultățile și dilemele în redactarea scenariului…

Ruxandra CESEREANU

Lasă un răspuns

Popular

spot_img

More from author

Artwork by Chris Bonura

https://www.artstation.com/cbonura

Maestrul Dmitry Vishnevsky

Maestrul Dmitry Vishnevsky

Constantin Pavel : Hai la o întâlnire explozivă cu patru scriitori de SF, la 1UP Gamers Pub!

Ce faci duminică după-amiază? Hai la o întâlnire explozivă cu patru scriitori de SF, la 1UP Gamers Pub! Lansări de cărți, antologii, reviste SF...

Constantin Pavel : Citește romanul ”Orfeu” și continuarea acestuia, ”Iluzia” – și lasă-te încântat de scriitura și ideile Dianei Alzner!

Scriitoarea s-a depășit pe sine încă o dată, reușind să creeze o lume ficţională aflată la marginea realităţii, în care cititorul plonjează hămesit, încă...